04.05.2022
Nieuws

Infrabel kiest Aalterpaint voor spoorbrugrenovaties

De afgelopen jaren deed spoorwegbeheerder Infrabel al meermaals een beroep op Aalterpaint voor de renovatie van verschillende bruggen. Onze uitdaging? Een minimale uitvaltijd en een duurzame bescherming van de bruggen garanderen.

Renovaties zijn altijd een uitdaging: soms duiken er problemen op waarvoor er technische assistentie ter plaatse moet komen. Zo pasten we bij de werken aan een aantal spoorwegbruggen de wijze van oppervlaktevoorbehandeling en het reinigingsniveau aan.

Andere voorbehandeling, verhoogde duurzaamheid

Een voorbeeldproject is de Pont de Hal in Charleroi. In lijn met de specificaties die Infrabel ons doorgaf, werd dit kunstwerk voorzien van een passend Aalterpaintsysteem. Bij de start van het project bleek echter dat de voorgeschreven methode van oppervlaktevoorbehandeling voor bepaalde delen van de structuur te traag en te weinig kwaliteitsvol was. Vooral de zones met veel boutverbindingen waren een probleem. Hier was de oude verf moeilijk te verwijderen met naaldhamers. Daarom gingen we in deze zones over op de methode van zandstralen, met een mate van reiniging en stofklasse die een perfecte hechting van het nieuwe systeem konden garanderen. Op die manier werd niet alleen de afwerktijd verkort, maar ook de duurzaamheid van het systeem verhoogd. Dat werd bewezen door tests ter plaatse, die we tijdens het weekend uitvoerden zodat de projecten geen vertraging zouden oplopen.

De Aalterpaintcoatings werden direct na validatie geleverd, uiteraard met de daarbij behorende vergunningen van Infrabel. Alle werken werden door het snel ingrijpen op tijd én succesvol afgerond voor alle betrokken partijen. Service en daadkracht maakten hier ook het verschil.